Project Condor16
VHF transceiver
Klik om de VHF Condor16 te vergroten
By Guy, de ON6MU
revision 1

Links

Condor16 mod specificaties

Manual

Modificaties

  1. Uitgangsconnector voor externe luidspreker:
    Ondanks dat ik een mini luidspreker heb ingebouwd wou ik toch nog een - veel betere - externe luidspreker kunnen aansluiten. Gebruik een 3,5mm mono plug met switch waardoor je de ingebouwde luidspreker kunt uitschakelen bij gebruik van de externe.

    Onder de BNC antenne connector is er een uitsparing voorzien die je enkel nog hoeft door te boren om de juiste diameter voor de luidspreker plug te kunnen plaatsen. Achteraan is er net voldoende plaats om deze te monteren en aan te sluiten. Echter, bij vele 3,5mm jack chassis connectors is de lengte te kort om door de vrij dikke achterplaat nog bovenuit te steken. Om dit te verhelpen boor je gewoon 1 mm dieper met eenzelfde diameter als het 3,5mm schroefje, zodat het schroefje wat ingezonken ligt.

    De massa kan je gemakkelijk rechtstreeks aansluiten (zie oranje draadje) en vermits het chassis ook aan de massa ligt heb je zeker een goede gnd.
    De audio tak je eveneens op dezelfde print af, namelijk aan pin 10 van de 15DB connector op de TX print.
    Tenslotte voer je een draad van de switch van de 3,5mm connector naar binnen toe om de mini ingebouwde luidspreker aan te sluiten.
    VHF Condor 16 Zender
  2. Ingebouwde miniatuurspeaker
    Er is helaas veel te weinig plaats voor het inbouwen van zelfs de meest kleine "normale" luidsprekertjes, zoals je die bv kan vinden in die kleine AM radiootjes. Maar, er zijn wel speakertjes die nog kleiner zijn, en vooral veel platter; diegene die gebruikt worden in bv. portables, gsm's ed. Een goede elektronica zaak zal zeker wel enkele typen miniatuur speakertjes bezitten. Ik heb een mini speakertje kunnen aanschaffen van slechts 25mm diameter en zo'n 6mm hoog. Die heb ik met wat dubbelzijdige zelfklevende tape vastgehecht aan de enige beetje plaats dat er in een Condor overschiet, namelijk:
     VHF Condor16 yep, hier HI

    Dan exact uitmeten waar de speaker openingen zich moeten bevinden en je kan enkele gaatjes boren zoals onderstaande foto demonstreert:
    VHF Condor 16 Zender
    Je zou er van versteld staan hoe "luid" en toch nog een vrij aardig "klankkleur" zo'n klein luidsprekertje kan teweeg brengen. Meestal zijn die kleine speakertjes beperkt in vermogen. Om deze enigszins wat te beschermen tegen het maximale audio vermogen v/d Condor plaats je best een 1/2watt 6,8 Ohm weerstand in serie met de luidspreker.
  3. Schema 1: Microfoon LF Amplifier
    Een Condor heeft een flink voorversterkte microfoon nodig om het nodige modulatieniveau te behalen. Een "standaard" dynamische microfoon zonder versterking kan helaas niet zonder meer worden aangesloten. Om dit te verhelpen heb ik onderstaand schema ontworpen. Dit is een eenvoudige GES met voldoende versterking om een dynamisch microfoon element op aan te sluiten. Tevens is er een kleine audio correctie aanwezig om het hoog wat te verminderen en het laag wat op te krikken. De typische "scherpere" modulatie van de Condor is hiermee grotendeels verholpen.
    VHF Condor 16 Zender microfoon schema
    Maak het schakelingetje zo klein mogelijk en let vooral ook op de hoogte van de componenten! Met wat handigheid en kleine componenten kan je het op een printje van 10mmx15mm kwijt. Dit is belangrijk, want veel plaats is er daar ook al niet HI.
    De aansluiting van de microfoon ingang en de audio uitgang kan je vinden op de middelste print rechtsboven (waar de audio pot staat. Trouwens, het afregelen van de modulatiediepte gebeurt met dezelfde pot). Onderbreek de kleine 3k weerstand net onder de aansluitingspennen (zie foto) en gebruik de vrijgekomen soldeer eilandjes van die weerstand. De uitgang van het versterkertje komt op het eilandje dichtst bij de audio potmeter, de ingang respectievelijk het verst.
    VHF Condor16 transmitter: microphone connection
    Bevestig met een lijmpistool het printje en verzeker je dat er geen contact kan gemaakt worden wanneer je de bovenste print terug plaatst.


  4. Schema 2: S-indicator LED
    De Condor heeft geen S-meter en er is geen plaats vrij om er eentje in te bouwen. Een mogelijke oplossing zou een compacte vier- of meer LED-bar niveaumeter kunnen zijn. Uiteraard kan je een externe hoogohmige draaispoelmeter gebruiken (zie handleiding).
    Om toch ergens een idee te kunnen krijgen van de ontvangen signaalsterkte heb ik dan maar een enkele LED S-meter gemaakt. Die "S-meter" moet je echt wel met een korreltje (of twee) zout nemen. Hoe dan ook, deze S-LED indicator geeft je toch al een indicatie van de signaalsterkte d.m.v de lichtsterkte. Ok, het is zeer rudimentair, maar je leert vrij snel de lichtsterkte en het "flikkeren" van de LED te "lezen". Met de potentiometer "P" kan je de S-LED Indicator afregelen. Ik heb het ding afgeregeld dat alleen signalen sterker dan S4 de LED zwakjes begint doen op te lichten (zwakke signalen herken je toch vrij snel op het gehoor alleen al). Als jouw Condor nog in fasemodulatie staat (default, dus zonder mod) dan merk je tevens een flikkering op bij te sterke modulatie, zeker wanneer het signaal nog vrij zwak is (S5..).
    De S-meter spanning, waar je de onderstaande schakeling op aansluit, staat op het laag-doorlaatfilter na de squelch-detector (zie handleiding voor details).


    Belangrijk: gebruik geen elektrolytische condensator i.p.v de 2 x 47uF 10v (of 100uF) tantaal! Het doel van de tantaal elco is om de "flikkering" die ontstaat bij de (sterke) modulatie van het ontvangen station enigszinds te verminderen (Mode PM).
    Ook dit schemaatje moet je zeer klein en vooral niet te hoog bouwen. Dus denk even na over de gebruikte componenten, want ook hier is niet veel plaats vrij HI (again). Er is nog een plaatsje vrij op de bovenste print naast de FX-003 IC.
    VHF Condor 16 Zender
    Als S-LED heb ik de led vooraan (net naast de volumeknop) vervangen. Met één draad kan je die aansluiten op bovenstaand schema en de massa tak je ergens op het display printje af. Je kunt ook - zoals ik - één van de vrije pennen van de displayunit connector gebruiken. Er zijn er twee niet aangesloten. D.w.z wel aangesloten op de print maar niet doorgevoerd worden naar de displayunit. Je kan dan één pen onderbreken en daarop de S-LED uitgang op aansluiten en op de displayunit maak je dan een vrouwelijke pen die je met lijm precies vastzet ter hoogte van die betreffende pen.
  5. Microfoon interface: 4-pin microfoonconnector, ook voor 1k2 packet/sstv
    Om een alles zo compact en mobiel mogelijk te houden heb ik een "microfoon interface connector" gemaakt. De primaire opzet was om een standaard dynamische microfoon rechtstreeks op de condor aan te sluiten EN om diezelfde aansluitingen te kunnen gebruiken voor packet en sstv. Een 4-pins aansluiting is al voldoende om dit idee te verwezenlijken. Tevens is er een aansluiting in deze "box" voor de FSK-discriminator uitgang (voor bv. 9k6, zie condor aansluiting hieronder) en uiteraard de voedingsaansluiting. Voor deze laatste is er een simpele polariteitbeveiliging ingebouwd d.m.v. een 5A si diode in sper parallel op de voedingspanning.

    VHF Condor 16 Zender interface
    Condor DB15 aansluiting "to the outside world"

    Kastje

    Microfooninterface afgewerkt en aangesloten op de Condor:
    VHF Condor 16 Zender achterzijde met interface
  6. FSK-wideband output (discriminatorsignaal)
    FSK-wideband output is eveneens in dezelfde microfooninterface ondergebracht en kan worden aangesloten op de volgende manier:

    Pin 8 van de TBA120S op de middelste print in de Condor:

    Aan pen 8 van de TBA120 wordt een weerstand van 10 kilo-ohm gemonteerd in serie met een 470nF condensator en zo verbonden met de buitenwereld.
    Het is niet nodig om te boren om een extra connector aan te brengen voor het discriminatorsignaal. Pen 5 van de 15-polige D-connector achterop de Condor is ongebruikt. Het is prima mogelijk om deze pen te gebruiken om het ongefilterde audiosignaal van het discriminator-IC naar buiten te brengen.

  7. Extended memory back-up
    Een alternatieve en goedkopere manier om het behouden v/h geheugen bij het uitzetten van de transceiver te verlengen is een 1000...2200uF 6,3v elektrolytische condensator. Deze plaatst men tussen pin 40 van de 80C39 en de massa (zie handleiding). Met een 1000uF/6,3v elco heeft men al vlug meer dan 60 uur back-up i.p.v. enkele minuten.

  8. Toetsencovers
    Om de verschillende functies van de eprom en respectievelijk het gebruiksgemak te verhogen heb ik de volgende toetscovertjes gemaakt. Die kan je dan afdrukken, plastificeren en dan bijvoorbeeld d.m.v. dubbelzijdige tape aanbrengen, of desnoods vastlijmen.

    Tevens zie je de tekstmarkeringen en luidsprekersymbooltje om op het toestel te kleven op de manier zoals hierboven werd besproken.

  9. Links of interest:
    .ON6MU Homebrew projects
    .Radioamateur related projects

    .ON6MU Ham mods
    .Modifications of transceivers


    73" en veel plezier met het project!
    Guy

 



Home